Vybojovala titul nejcennější

Z druhé pozice nastupovala do jedenáctého, tedy předposledního kola letošního US Masters v Adventure golfu, sedmnáctiletá hráčka rakovnického Putt-golf clubu JM20 Olivia Prokopová, když na vedoucího Švéda Locknera ztrácela dvě rány. Třetí Danny McCaslin společně s Thomasem Rawlesem byli za českou hráčkou o jednu ránu. Pátý Jay Klapper o tři a šestý Newport o pět.

Vybojovala titul nejcennější

„V tomto kole jsme zahráli společně s obhájcem titulu Klapperem 29 ran, a tak jsem šla o jednu ránu do čela před Švéda Locknera, který zahrál 32 rány. Danny McCaslin a Newport zahráli 31. To už jsem věděla, že to nyní mám jen ve své moci a že nesmím zklamat,“ rekapituluje Olivia Prokopová.

Pořadatelé opět nechali do posledního dvanáctého kola mezi posledním flajtem Prokopová – Lockner a předchozími dvoučlennými skupinami hráčů několikajamkovou díru, aby drama mohlo patřičně vygradovat. Nejlépe hrál znovu po roce výborně Klapper, u něhož po dokončení osmnácté jamky ukazovala tabule 52 rány po par turnaje! Více než sto dvacet diváků ale bez dechu sledovalo souboj evropských hráčů. „Byla to nepopsatelná atmosféra. Každý Američan fandil mě, jakoby je ani nezajímalo, že ještě měli ve hře Klappera, který ale nakonec odehrál turnaj o pět jamek dříve. Já jeho výsledek neznala, ale prý to byly pro realizační tým nervy… Soustředila jsem se jen na sebe, i když velké tabule, jež ukazují průběžný stav po každé jamce, nelze při tomto turnaji přehlédnout,“ říká česká hráčka.

Ta svůj náskok na Locknera zvýšila o ránu hned na druhé jamce, kde zahrála eso, on par. Další čtyři jamky šli oba hráči shodně v paru. Na tři rány zvýšila Prokopová esem na sedmé jamce a zdálo se, že ji může ohrozit skutečně opět jen Klapper, jelikož Lockner se nezdál být v přílišné pohodě. Na desáté jamce Lockner ale svým esem náskok Prokopové snížil opět na dvě rány a na jamce číslo čtrnáct, kde Prokopová zahrála jednu ránu nad par, dokonce na jeden. Pak ale udělal fatální chybu na patnácté, nejlehčí jamce hřiště, kde sice zahrál par 2, ale Prokopová zde kontrovala esem, protože tato jamka je téměř esová. To už se české hráčce otevíraly dveře k triumfu dokořán. Na šestnáctce přidala další eso, Lokner zahrál par 2. Zbývající dvě jamky, na nichž lze dosáhnout při dobré ráně eso, si mohla Prokopová, které již bylo v tu chvíli sděleno, jak dohrál Klapper, dovolit jít jen po dvou úderech.

„To byl dobrý pocit! Ale šla jsem stále naplno! Zahrála jsem sedmnáctku na jednu ránu a věděla jsem, že na triviální osmnáctce mohu zahrát tři rány a stejně budu o ránu první. Chtěla jsem zahrát ale i pro diváky, takže opět eso, zase s Klapperem nejlepší výsledek tohoto kola, ale pro mne zlato a pro něho druhá příčka. Lockner se propadl na dělenou třetí společně s Dannym MC Caslinem. Byl to úžasný pocit, ale jakoby mi to v tu chvíli nedocházelo. Stála jsem tam, úplně každý mi gratuloval, můj tým a několik českých fanoušků, kteří přiletěli, šíleli. Až když po pár minutách přinesli na poslední jamku zelené sako a prezident USPMGA Bob Detwiler mi ho prozatím neformálně oblékl, jsem si to uvědomila…“

Olivia Prokopová se tak stala dvanáctým vítězem v šestnáctileté historii US Master a první ženou, které se to povedlo. Navíc přepsala dějiny i tom směru, že dokázala jako prozatím jediná zvítězit na US Masters i US Open (r. 2011 Branson) na dvou rozličných hřištích. Doposud držitelé obou těch trofejí triumfovali vždy jen v Myrtle Beach.

V 19:30 pak přišlo to, na co Prokopová tak toužebně čekala poslední tři roky. Na podium vystoupali Randy Orr, Danny McCaslin, Brad Lebo, Greg Newport, Ricard Lockner a Jay Klapper, tedy přítomných šest vítězů z předešlých ročníků, aby jí posledně jmenovaný před zaplněným sálem, který aplaudoval ve stoje, oblékl zelené sako a předal s gratulací a se slovy „Vítej v klubu“ obrovský broušený pohár pro vítěze nejprestižnějšího podniku – US Masters. Děkovná řeč novopečené šampionky nebrala konce, když mimo jiné připomněla, že hrála i na počest nedávného zesnulého slovenského hráče Lubomíra Buča, aby nakonec pozvala nahoru do vybrané společnosti i svého otce, jemuž symbolicky své sako se slovy „Mám tě ráda“ oblékla.

Prokopová se radovala i z dalších titulů. Zvítězila v kategorii žen, kde za druhou Astrou Miglane Stanwyck skončila o dvě rány na třetí pozici Taťána Krepsová také z PGC JM20 a na páté příčce pak Jana Neumanová z FGC Plasy. Posledně jmenovaná pak obsadila v kategorii amatérů také páté místo, Petr Neuman (FGC Plasy) skončil jen o jednu příčku hůře. Pár Prokopová – Lockner pak zvítězil v kategorii týmů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *