Prokopová přepisovala dějiny ženské kategorie

Vynikajících výsledků dosáhla v rámci US PMGA Tour dvanáctiletá hráčka rakovnického Putt-golf clubu CONDOR Olivia Prokopová, která si na površích Adventure golfu připsala na svůj vrub řadu cenných skalpů. VI. ročník First Piggy ILX Open byl tentokráte rozložen do dvou turnajů, které rakovnickou hráčku zastihly ve vynikající formě.

Prokopová přepisovala dějiny ženské kategorie

V desítce Open

Zatímco hřiště v arizonské Sedoně znala Prokopová z předchozích tří ročníků, osmnáct jamek ve 300 mil vzdáleném Pinetop poznávala až krátce před středečním turnajem. „V Pinetop jsme se připravovali od neděle – předtím jsem se byla dva dny rozehrát právě v Sedoně. Hřiště bylo velice technicky náročné, ale již od úvodu tréninkové fáze, kdy jsme měli zmapovány systémy, se mi na něm – myslím – celkem dařilo,“ rekapituluje tréninkovou část v Pinetop Olivia.

Již od prvního z osmi okruhů se rakovnická hráčka pohybovala na hranici nejlepší desítky kategorie Open (společně s muži), do které naskočila vyrovnáním rekordu hřiště, který činil rovných třicet úderů. Své postavení si nakonec vylepšila v okruhu osmém – posledním, kdy zahrála druhý nejlepší výsledek 31 úderů, který ji posunul na konečnou sedmou příčku.

“Je to mé dosavadní nejlepší umístění mezi muži na profesionálním okruhu! Jsem šťastná, že jsem za sebou nechala například bratry Mc Casliny – několikanásobné mistry USA – a dokonce i Švéda Hanse Olofssona – vítěze posledních dvou ročníků Turnaje mistrů, který skončil až třináctý,” usmívá se Prokopová.

Stejně dobře si Olivia Prokopová vedla i při sobotním turnaji v Sedoně, kde v konkurenci devětadvaceti hráčů vybojovala celkově jedenáctou pozici kategorie Open. “Bohužel mne pouhé čtyři údery, které jsem ztratila v jednom okruhu, kde jsem zahrála třicet pět úderů, dělily od desítky nejlepších. Ale i tak jsem nadmíru spokojená, protože domů vezu čtyři z celkových šesti plaket, které byly pro vítěze jednotlivých kategorií připraveny.”

Přepsala dějiny

Jak už bylo uvedeno vybojovala rakovnická hráčka celkem čtyři trofeje. Dvakrát se radovala z vítězství v kategoii juniorů, dvakrát pak v kategorii žen, když pokaždé na stříbrnou pozici odsunula “neporazitelnou” čtyřiačtyřicetiletou Američanku Astru Miglane Stanwyck, která od roku 2000 poznala v ženské kategorii hořkost porážky pouze dvakrát, když navíc mnohokrát stanula na stupních vítězů i v kategorii Open.

“Bylo to až neskutečné. V Pinetop vedla Astra před posledním osmým okruhem o pouhé dva údery, proto se naskýtala obrovská šance. Jindy je tou dobou už téměř rozhodnuto. Navíc Olivia svoji ztrátu vymazala hned na první jamce, když zahrála eso, Astra naopak trojku. Na třetí jamce šla do vedení Olivia, na čtvrté bylo opět srovnáno. Po páté jamce vedla Američanka, ale po šesté, kdy Astra zahrála trojku a Olivia již třetí eso, byla ve vedení dcera,” popisuje dramatický průběh Oliviin otec Jan Prokop a pokračuje. “Na dalších dvou těžkých jamkách zahrála Olivia vždy eso, ale Astra kontrovala stejnou mincí. Stejně tak i na jamce třinácté! Předtím ale Olivia ztratila jednoúderové vedení na jamce číslo jedenáct, proto došly obě hráčky s celkově shodným výsledkem až na závěrečnou osmnáctku, kde začínala Olivia. Zahrála eso, na které nedokázala Astra odpovědět lépe než dvojkou. Znamenalo to pro nás všechny obrovskou radost.”

Při sedonském turnaji si Olivia Prokopová vytvořila náskok před největší soupeřkou již v průběhu prvních čtyř okruhů, kdy vedla o devět úderů. Po okruhu pátém dokonce o úderů čtrnáct. I když se mohlo zdát, že vítězství je jisté, zahrála Stanwyck v šestém kole 28 úderů, Prokopová naopak hrozivých 35 úderů. Náskok se tak ztenčil na polovinu. Poslední dva okruhy proto hrála rakovnická hráčka více-méně na jistotu, z čehož pramenilo sice vítězství o pět úderů, ale také “až” jedenáctá příčka v kategorii Open.

“Jsem moc šťastná, že jsem dokázala prolomit smůlu, která mne při soubojích s Astrou provázela. Byly to ale obrovské nervy. Jsem ráda, že to mám za sebou a že jsem se mohla odměnit sponzorům za důvěru a trpělivost, se kterou na premiérové vítězství nad Astrou společně se mnou čekali.”

Hodnocení

“Hřiště v Pinetop bylo pro Olivii oproti Sedoně úplně nové a jelikož nebylo mnoho času na zjišťování nových systemů a jejich zažití, je jednoznačným pozitivem, že se s těmito podmínkami vyrovnala velice dobře. Proto jsme ještě dokonce oproti US Open mohli zvýšit počet tréninkových okruhů, které Olivii jednoznačně přispívají k lepšímu zažití, natrénování jednotlivých jamek a samozřejmě následné kvalitní hře a umístění samotnému.

Oproti US Open byla sestava vylepšená o maséra Petra Mendíka, což bylo velké pozitivum, a to vzhledem k náročnému tréninkovému programu a náročnosti obou turnajů.

Co se týká výsledků, nemohu Olivii hodnotit jinak, než na výbornou, neboť dokázala poprvé porazit svoji největší soupeřku. Je tedy jasné, že dlouhodobá i krátkodobá příprava přinesla své ovoce. Jediným mínusem může být pouze to, že se Olivia nedokázala dostat v Sedoně do nejlepší desítky,” uvedl trenér Josef Vozár.

Pro úplnost dodejme, že právě Josef Vozár obsadil v Pinetop dvanáctou příčku, v Sedoně skončil pátý, Petru Mendíkovi patřila patnáctá a devatenáctá příčka. Z vítězství v obou turnajích se shodně radoval Američan Rainey Statum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *