TŘI MEDAILOVÉ POZICE PRO RAKOVNICKÉ GOLFISTKY

Nejprestižnější světový adventure-golfový turnaj – US Masters, který se každoročně koná v jihokarolínském Myrtle Beach, je minulostí. Po odstoupení obhájkyně loňského titulu, Olivie Prokopové z rakovnického Putt-golf clubu JM20, se z prvenství již počtvrté v bohaté kariéře radoval Danny Mc Caslin

TŘI MEDAILOVÉ POZICE PRO RAKOVNICKÉ GOLFISTKY

Medailistky z US Masters: zleva Barbara Mingo, Paula Gay, Libuše Prokopová

„Svým způsobem děkuji Olivii, že nemohla nastoupit, jelikož by se určitě představila v té největší formě. Je totiž schopna se právě na tento turnaj připravit ze všech nejlépe. Přeji jí velmi brzké uzdravení, abychom mohli soutěžit na greenech,“ uvedl mimo jiné v děkovné řeči na adresu Prokopové Mc Caslin.

Česká hráčka se jen pár hodin po návratu do vlasti podrobila vyšetření u MUDr. Silbera. „Nyní mám ruku na neurčito v sádře, aby mohly utrhané úpony v zápěstí přirůst. Sádru, kterou budu mít asi několik měsíců, sundám prakticky jen za čtrnáct dnů, abych v Praze absolvovala další vyšetření. Ihned poté bude ruka opět zafixována až do té doby, než lékaři Silber a Kebrle rozhodnou, jaká léčba bude následovat,“ říká Olivia Prokopová, jež už nyní ví, že vrátí-li se příští rok na jamky, bude začínat prakticky od píky. „Říká se sice, že se sport, který se dělá dlouho, nezapomíná, ale u našeho sportovního odvětví to až tak úplně neplatí. Pokud se v létě vrátím, bude mne čekat mnoho trpělivosti a příliš dlouhá a trnitá cesta zpět na vrchol. Ráda bych ji podstoupila, pokud to půjde, ale budu muset vše změnit od základu.“

Po odstoupení Olivie Prokopové nenastoupila k US Masters ani další spolufavoritka, několikanásobná vítězka kategorie žen, naturalizovaná Američanka Astra Miglane Stanwyck. Cesta k cennému titulu se tak otevřela zkušeným hráčkám Putt-Puttu Paule Gay a Barbaře Mingo, kterým chtěla sekundovat i rakovnická Libuše Prokopová. „Měla jsem ty nejlepší podmínky pod vedením Aleše Vlka, Olivie a v podobě sparingpartnera Václava Leitnera, přesto to na lepší jak třetí příčku nakonec po dvanácti kolech nestačilo. Obě Ameračinky, jež skončily přede mnou, uplatnily dokonale své letité zkušenosti. Příští rok se o prvenství určitě pokusím alespoň na US open.“

Česká hráčka nakonec za vítěznou Paulou Gay zaostala o sedm ran, za stříbrnou Barbarou Mingo o čtyři rány. Aleš Vlk pak obsadil v kategorii PRO dělenou dvacátou příčku.

Ještě dramatičtější průběh měla soutěž žen na mistrovství světa v Crazy golfu, které týden po US Masters opět hostil anglický Hastings a kde bylo startovní pole opět ochuzeno o start obhájkyně prvenství ve všech kategoriích v podobě Olivie Prokopové.

Rakovník na světovém kolbišti reprezentovali za přispění grantů Městského úřadu v Rakovníku Libuše Prokopová (PGC JM20), Taťána Krepsová (GWC Rakovník) a Jan Prokop jr. (PGC JM20 – Sport centrum Eden Beroun).

Po prvním dnu, kdy byla na programu čtyři kola, si Rakovničané nevedli vůbec špatně. Jan Prokop jr. se pohyboval neustále v první desítce nejlepších mužů, v kategorii juniorů mu pak střídavě patřila druhá až třetí pozice. Ještě lépe na tom byly ženy. První příčku okupovala Libuše Prokopová, druhou Taťána Krepsová.

Stejné pořadí mezi ženami bylo i po prvním nedělním okruhu, celkově páté, když Prokopová vedla před několikanásobnou mistryní světa Ruth Burke z Anglie o dvě rány, před Krepsovou o rány tři. Emilly Gottfried ztrácela před posledním kolem rány čtyři, Marion Homer ran sedm. Další ženy pak už měly ztrátu výraznou.

Jestliže se o minigolfu v ženském podání říká, že připomíná ženský tenis, kdy jeden set skončí 6:0, aby další skončil 0:6, potvrdilo se toto pravidlo v šestém kole do puntíku. Na Prokopovou se dotáhly jak Gottried, tak i Homer, aby nakonec všechny tři skončily shodně na stupínku bronzovém! Z vítězství se o jednu ránu před Krepsovou radovala Burke, na kterou ženy na třetí příčce ztratily celkově pouze dvě rány!

Nervy ve stále sílícím větru neudržel ani Prokop jr., který se musel nakonec spokojit se čtvrtou pozicí mezi juniory a dvaadvacátou celkově.

Bianka Jóglová, Rakovnický deník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *