TITUL NA US MASTERS PROKOPOVÁ NEOBHÁJÍ

„Nejprestižnější turnaj přišel o svoji nejzářivější hvězdu,“ neslo se v pátek v jihokarolínském Myrtle Beach oběma hřišti, na nichž se připravují hráči na nadcházející US Masters v Adventure golfu. Ve startovní listině má ale obhájkyně dvojnásobného prvenství – devatenáctiletá Olivia Prokopová z rakovnického Putt-golf clubu JM20 – u svého jména poznámku DNS.

TITUL NA US MASTERS PROKOPOVÁ NEOBHÁJÍ

Ještě ve čtvrtek večer skončila Olivia Prokopová s rukou na šátku

„Ano, znamená to, že nebudu startovat. Omlouvám se všem, ale zdravotní stav mi to neumožňuje. Vše se rozhodlo ve čtvrtek večer, kdy už ruka byla opuchlá na maximum a navíc mi v ní při tréninku podobně hlasitě jako před rokem a půl prasklo. Skutečně se nedokážu dlaní vůbec ničeho dotknout,“ říká v slzách Prokopová.

„Nebylo to vůbec lehké rozhodnutí, možná to nejtěžší, které jsme museli s tátou v mém sportovním životě udělat, ale myslíme si, že je to rozhodnutí správné. Vždyť bych stejně hrála asi tak o třicátou příčku. Já jsem v posledních trénincích, které jsem absolvovala v neskutečných bolestech a slzách, nedokázala například zahrát jamku číslo sedmnáct, která má převýšení přibližně metr a půl. Nahoru jsem takzvaně vyjela až na pátou ránu. Nebo například na jamce číslo pět, kterou jsem měla jako jediná z celého startovního pole ve dvou po sobě jdoucích turnajích takzvaně čistou, tedy samá esa, si nyní nedokážu přihrát ani na dvojku, a to je jamka situovaná jen do mírnějšího stoupání. Prakticky jsem dokázala zahrát je velmi slabé rány z kopce. To jsem tady skutečně neměla s těmito výsledky co pohledávat, přesto jsem to chtěla všechno zkusit a za každou cenu turnaj odehrát. Po čtvrtku to ale prostě nešlo,“ rekapituluje smutnou etapu česká hráčka.

Krátce po oznámení, že na turnaji startovat nebude, se začaly plnit sociální sítě podporou od soupeřů pro brzké uzdravení a potenciální návrat na greeny. „Američtí hráči se začali ihned svolávat a vyzývat se pro modlitby za moje uzdravení. Bylo to dojemné, když jsme tu podporu sledovali. Hned v noci mne kontaktovat i prezident USPMGA Bob Detwiler, abych se u něho ráno stavěla v kanceláři. Nabídl mi okamžité vyšetření v nemocnici, ale ujistila jsem ho, že mám v Česku výbornou péči a že počkám na své lékaře Silbera a Kebrleho, které jsme také ihned kontaktovali. Bob poté projevil přání, abych zůstala až do skončení US Masters v dějišti, byla k dispozici místním novinářům a nakonec jako loňská vítězka dekorovala nového vítěze. Pak si vyžádal ujištění, že se příští rok vrátím a budu ještě silnější. “

V podobném duchu se nesly i následující hodiny na obou hřištích. „Rozhodla jsem se, že se nebudu skrývat nikde v ústraní, ale že podpořím všemožně moji mamku a kouče Aleše Vlka, jenž má z tréninků se mnou docela slušně „nabušíno“, a budu se je snažit koučovat svými zkušenostmi. Proto jsem se také na hřištích pohybovala.  Hráči za mnou neustále chodili, utěšovali mne a litovali toho, že si nemůžeme společně zasoutěžit. Byl na nich vidět nelíčený zármutek. Ze srandy už jsem jim říkala, že to aspoň budou mít o trochu lehčí… Nikdo to ale nechtěl vůbec vnímat. Jen říkali, že doufají, že srpnové US Open nebylo mým posledním turnajem v životě,“ uvedla exkluzivně do Česka přes Rakovnický deník Olivia Prokopová.

„Právě toho se obávám, jaké budou reakce doma. Proto jsem se vám ozvala až po několika dnech. Do této chvíle to nikdo v Česku ještě neví. Nevím, jak budou reagovat ostatní čeští hráči, co na to řeknou sponzoři, co příznivci, co si bude myslet veřejnost… Třeba jsem ale alespoň někomu udělala radost,“ dodává hořce dvojnásobná vítězka US Masters a US Open.

Bianka Jóglová, Rakovnický deník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *