Se zraněním pomáhá i psychoterapeutka

Nepříznivé prognózy o předčasném ukončení letošní sezóny či dokonce celé sportovní kariéry se pro devatenáctiletou profesionální hráčku adventure golfu Olivii Prokopovou naštěstí prozatím odkládají, i když v následujících týdnech ji rozhodně nečeká procházka růžovým sadem.

„Hned po návratu z US Open, tedy před třemi týdny, jsem se podrobila magnetické rezonanci, po které se mělo rozhodnout, co bude dál. Následně MUDr. Keberle zjistil, že jsem měla natržený sval na palci pravé, tedy před rokem operované ruky, a to vše z takzvané „únavy materiálu“ – přetrénování. Krev pak – laicky řečeno – ucpala karpální kanálky a od toho mám přímo nesnesitelné bolesti, když nemohu ani uchopit hůl. Jedná se totiž o místo, jímž se palec právě o hůl opírá. Vše by dalo částečně dohromady osm týdnů absolutního klidu, ale ten si dovolit nemohu, protože již v neděli odlétám zpět do USA na vrchol sezóny – US Masters,“ říká zlomeným hlasem Olivia Prokopová.

Ta se rozhodla sezónu dokončit stůj co stůj. „Ani na chvíli mi nenapadlo, že bych to vzdala.“

Její slova podtrhuje i renomovaná psychoterapeutka Lucie Horníková, kterou česká reprezentantka vyhledala. „S Olivií jsme společně strávily několik hodin, několik nás ještě do jejího odletu čeká. Ona je nesmírně odhodlaná a pro to, aby třetí sako dopadlo, jak sama říká, udělá maximum. Nyní je potřeba kolem ní nastolit pohodu a klid. Ony se pak i ty fyzické problémy lépe snášejí.“

Jak už bylo před časem uvedeno, hodlají tréninkového výpadku dvojnásobné obhájkyně nejprestižnějšího titulu využít další favorité. „To by bylo ale stejné, i kdybych byla absolutně zdravá. Bohužel ale musím konstatovat, že jsem musela mírně upravit svůj tréninkový plán. Nyní jsem nedržela hůl v ruce už tři týdny a ještě jeden mi čeká. Pak jsme také značně modifikovali tréninkové jednotky přímo v dějišti US Masters, kde by měl být mimo jiné kladen důraz na zvýšený odpočinek a rehabilitaci. Své šance tedy nedokážu vůbec odhadnout. Možná nakonec budu ráda, že jsem těch dvanáct náročných kol vůbec odešla.“

Přesto všechno, nebo právě pro to, věnují nyní zámořská média Olivii Prokopové zvýšený zájem. „Vše odstartovala titulní strana v New York Times, která na můj příběh v srpnu upozornila. Od té doby mám za sebou řadu rozhovorů. Například jsem dvacet minut přes telefon vystupovala v celoplošném vysílání pro USA a Kanadu v The Jay Thomas Show, nebo jsem absolvovala dlouhý pohovor po Skype s jednou produkční skupinou v Los Angeles, která natáčí dokumentární filmy. V neposlední řadě jsem se též po Skype účastnila castingu pro televizní stanici MTV, která vybere z celého světa tři mladé sportovce pro natáčení. Přímo do Myrtle Beach by za mnou měla přiletět televize NBC. A jako perličku mohu doplnit, že si mne všiml i český deník Sport,“ vypočítává Prokopová, která – nadneseně řečeno – komunikací s médii vyplnila zbývající čas mezi lékařskými a rehabilitačními zákroky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *