NEJVĚTŠÍM ÚSPĚCHEM SE PŘEDBĚHLA O TŘI ROKY

V drtivé většině turnajů v nejstarší a nejkvalitnější minigolfové profesionální soutěži světa, kterou už jedenapadesátou sezónu pořádá Pro Putters Association, se udělují poháry jen vítězům. Jedinou výjimkou je nejnáročnější a nejvíce ceněný z těchto podniků – PPA National Championship, kde několikakilogramovou broušenou trofej vždy obdrží i poražený finalista. A právě ta přicestuje přesně za měsíc, v pondělí 18. října, na pražské ruzyňské letiště, protože její držitelkou je od sobotního večera patnáctiletá hráčka rakovnického Putt-golf clubu STARLIFE Olivia Prokopová.

NEJVĚTŠÍM ÚSPĚCHEM SE PŘEDBĚHLA O TŘI ROKY

„Do dvou finálových okruhů jsem šla z druhé pozice, kterou jsem udržela. Jen celkový leader se změnil. V prvním kole jsem sice začala špatně, ale posledních šest jamek jsem doesovala, takže jsem zahrála 25 ran, což mne dokonce posunulo do čela soutěže společně s Gregem Newportem, který v tomto kole zahrál neuvěřitelných 21 ran. Do posledního kola on nastoupil ob tři flajty přede mnou, takže měl dohráno daleko dříve. Navíc s mým flajtem šel po celou dobu televizní štáb společnosti ABC, který vše přenášel, proto jsme byli hodně pozadu. Když jsem se dozvěděla, že Greg  zahrál 23 ran, věděla jsem, že na to mít už nebudu, proto jsem se soustředila na udržení druhé pozice. Tu jsem ale nakonec musela potvrdit esem na osmnáctce, protože Brad Lebo tam zahrál dvojku a dal mi tudíž šanci. Věděla jsem, co je v sázce… Navíc jsem hrála až jako úplně poslední, takže kolem jamky bylo neskutečně mnoho lidí… Měla jsem obrovský strach, že to nedám, protože se tady docela dost dvojkovalo… Nakonec to vyšlo! V tu chvíli to byl nepopsatelný pocit. Okamžitě se kolem mne shlukly desítky hráčů, kteří mi gratulovali. Někteří z nich čekají na podobný úspěch desítky let. Jsem moc a moc šťastná, vždyť jsem za sebou nechala padesát čtyři těch nejlepších z nejlepších. Děkuji všem, co se o tento úspěch zasloužili…, mému týmu, sponzorům, díky nimž jsme měli kvalitní přípravu a ubytování, širší rodině, rodičům, bráchovi…,“ utápěla se v euforii Olivia Prokopová, kterou nyní čeká v Myrtle Beach čtyřtýdenní příprava na US Masters. „To je další vrchol, na kterém chci – tentokráte v Adventure golfu – uspět. Udělám vše pro to, abych obhájila prvenství v kategorii žen a přiblížila se co možná nejblíže k medailovým příčkám mezi muži profesionály. Vždyť zde obhajuji loňskou čtvrtou příčku, takže nižší cíle ani mít nemohu.“

Téměř v němém úžasu zůstali na hřišti v Lynchburgu tři muži, kteří Olivii doprovázeli. „Klobouk dolů… Skutečně nezbývá než smeknout,“ uvedl lakonicky k výkonu své svěřenkyně novopečený kouč Aleš Vlk.

„Včerejším a dnešním výkonem předčila mé očekávání minimálně o tři roky… Prostě je to už hotová hráčka,“ neskrýval dojetí Marek Špidra, který po devíti letech definitivně odevzdal trenérské žezlo. „Já také nemám téměř slov, tohle doceníme určitě až za několik týdnů, možná měsíců. Prostě se stalo něco, o čem jsme snili, ale nebyli jsme holt na to dostatečně připraveni. A najednou je to tady a my nevíme, jak s tím naložit. Celých dvanáct let jsem si tento okamžik v duchu představoval… A zda-li Olivia dostane slíbeného Jorkšíra, který byl vyhlášen za vítězství? I když to byl v tomto turnaji ode mne takový hec, je to minimálně na zamyšlení. Zeptejte se mne po Masters,“ rozpovídal se nakonec, i když nekonkrétně, Jan Prokop, otec hráčky.

Bianka Jóglová, Rakovnický deník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *