O bronzu musel rozhodnout rozstřel

Dramatickou koncovku přinesla kategorie žen při letošním US Open v minigolfu, které bylo již tradičně sehráno první květnový víkend na povrchu „Adventure golfu“ v americkém městě Myrtle Beach.

O bronzu musel rozhodnout rozstřel

Olivia Prokopová, dvanáctiletá hráčka rakovnického Putt-golf clubu CONDOR, vstoupila do soutěže na hřišti Hawaiian Rumble průměrnými výsledky 33 a 36 úderů, čímž zaostávala za vedoucí Vanette Block o pět a druhou Astrou Miglane Stanwyck o dva údery. Čtvrtou příčku si držela nestárnoucí Nancy Gilchrist, jež na Prokopovou ztrácela údery tři. Tyto čtyři hráčky si to také v dalších kolech rozdaly o stupně vítězů.

V dalších dvou následujících okruzích, které byly sehrány na hřišti Pinneaple Beach, se už do čela dostala obhájkyně titulu Astra Miglane Stanwyck, která vedla před Vanette Block o pět úderů a před třetí Olivií Prokopovou, která měla před Gilchrist náskok tří úderů, o další dva.

Ve dvou nedělních finálových kolech na Hawaiian Rumble chtěla rakovnická hráčka zaútočit alespoň na druhou příčku, ale místo toho se musela hned po prvním kole, ve kterém zahrála 36 úderů, začít soustředit alespoň na uhájení příčky třetí, jelikož Gilchrist kontrovala 32 údery, čím se o jeden úder propracovala na třetí pozici! V závěrečném kole pak Prokopová zahrála 35 úderů, Gilchrist úderů 36 a bylo jasné, že obě hráčky se proti sobě postaví v následném play-off o bronzovou příčku.

Los vyhrála Prokopová, která si tak sama určila, že bude na jamce číslo jedna začínat. První tři jamky, na kterých se rozstřel podle pravidel USPMGA koná, ale vítězku nepřinesl – obě hráčky zaznamenaly 2, 1 a 2 údery. Rozhodnout tedy musela náhlá smrt na následujících jamkách. Na jamce čtyři zahrály obě hráčky 2 údery, stejně tak i na jamce číslo pět. Na šesté jamce začínala Gilchrist, jež ji pokořila dvěma údery. Pak už přišla velká chvíle Prokopové, která svůj výkon korunovala jedním bezvadně provedeným úderem.

„Hodně jsem přitom riskovala, protože právě tato jamka nepatří k těm, které by se daly na jeden úder lehce pokořit. Vsadila jsem vše na jednu kartu, protože jsem také mohla míčkem sjet mimo green a už bych nedokázala zahrát ani dvojku. S rozstřelem jsem tedy nakonec spokojená, ale s celkovým dosaženým výsledkem vůbec. Hrála jsem hluboko pod své možnosti. Přitom v tréninku bylo vše naprosto v pořádku. Bohužel jsem ale v turnaji udělala několik – možná až příliš – chyb v základních úderech, což rozhodlo,“ zhodnotila svoji účast na letošním US Open Olivia Prokopová. Z celkové vítězství v kategorii žen se radovala Astra Miglane Stanwyck – 199 úderů, druhá skončila Vanette Block – 209 úderů. Prokopová s Nancy Gilchrist zaznamenaly 214 úderů.

V kategorii Open, ve které Prokopová skončila na dělené pětadvacáté pozici, měl rakovnický klub ještě jedno želízko v ohni v podobě Josefa Vozára – jinak trenéra Olivie Prokopové. Vozár při své premiéře na amerických površích vybojoval celkovou osmou příčku. „Je to po sedmé příčce Marka Špidry z roku 2002 naše druhé nejlepší umístění. Myslím, že Josef předvedl výtečný výkon, za který se vůbec nemusíme stydět. Dobrou práci předvedl i v tréninku s Olivií,“ uvedl k práci nového trenéra manažer Jan Prokop.

Oba hráči pak společně nastoupili v soutěži týmů, aby se tak společně s dalšími týmy federace utkali o titul mezinárodního mistra USA. Po šesti odehraných kolech zaujal tým ze Středočeského kraje velice lichotivou čtvrtou příčku. „Proti hráčům, kteří mají šanci každý den se na těchto površích připravovat a volit vzájemně týmovou strategii, je to více než dobrý výsledek,“ hodnotí premiérovou účast v soutěži týmů manažer Prokop.

A jak se dívá na letošní účinkování Olivie trenér Josef Vozár? „Hodnocení turnaje bych rozdělil do dvou bodů. Za prvé to pro nás s Olivií znamenalo vzájemné se poznávání před hlavním turnajem sezóny, kterým by mělo být říjnové US Masters, a to zejména v oblasti zaběhlých zvyklostí na površích Adventure golfu. Z tohoto pohledu hodnotím účast na US Open jednoznačně kladně, neboť nyní můžeme solidně odstranit některé názorové rozdíly. Za druhé musím zhodnotit dosažené výsledky. Bohužel musím konstatovat, že se nám nepodařilo splnit náš cíl, a to zvítězit v kategorii žen a v absolutní kategorii, aby se Olivia umístila co nejblíže první desítce. Na druhou stranu je potřeba vyzdvihnout její bojovnost, se kterou nakonec slavila částečný úspěch, když v nervydrásajícím rozstřelu dokázala vybojovat alespoň bronz.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *