Olivia Prokopová nejlepší ženou British Open

Na dvou Adventure-golfových hřištích v přímořském anglickém městě Hastings se druhý zářijový víkend konalo letošní British Open. Sto šest nominovaných hráčů a hráček se utkalo ve čtyřech sobotních kvalifikačních kolech pro dva nedělní finálové okruhy, které navíc vyvrcholily superfinálovým kolem pro pět nejlepších.

Olivia Prokopová nejlepší ženou British Open

Sobotní kvalifikaci, ze které nakonec do neděle postoupila třetina účastníků, zahájili rakovničtí hráči Putt-golf clubu Rakovník – Dřevointeriér teamu na hřišti Seafront Mini Course. Marek Špidra dosáhl výsledků 37 a 38 úderů, Olivia Prokopová zahrála dvakrát 40 úderů, čímž sice zaostala za očekáváním, ale i tak si vytvořila před Giselle Lebb a Marion Homer náskok dvanácti, resp. šestnácti úderů v kategorii žen.

„Vůbec se mi nedařilo podle představ. Dvakrát jsem totálně zkazila jednu z drah, když jsem zde pokaždé zahrála pět úderů, naštěstí v turnaji kazili úplně všichni, včetně největších hvězd. Například Tim Davis mne málem připravil o rekord hřiště, který zde od roku 2003 držím výkonem 30 úderů, když zahrál sedm es, ale nakonec vše korunoval sedmičkou na jedné z drah a bylo z toho 34,“ glosuje aktuální situaci jedenáctiletá Olivia Prokopová.

Ani dva odpolední okruhy na hřišti Clambers nezastihly rakovnickou hráčku v optimální formě. Po zahrání 39 a 40 úderů jí patřila průběžná osmnáctá příčka v absolutním pořadí. Špidra svůj dobrý výkon korunoval 38 a 35 údery a do druhého dne šel jako sedmý. „Obě hřiště jsou extrémně těžká, takže ani prozatímní umístění Olivie, která jako jediná z žen dokázala postoupit, nevidím jako špatné,“ hodnotil první hrací den trenér Marek Špidra.

S vědomím, že už nemůže být v kategorii žen ohrožena, nastoupila Prokopová v neděli na Clambers k prvnímu rannímu okruhu s cílem splnit plán, kterým byla maximálně patnáctá příčka v absolutní kategorii. „Bohužel mi zase nevyšla jedna z drah,“ okomentovala Olivia lakonicky zahraných 42 úderů, po kterých spadla na dvacátou příčku. „Ještě to ale zkusím, protože ztráta není veliká,“ dodala.

Špidra tou dobou potvrdil průběžnou sedmou pozici 34 údery.

Poslední okruh zahrála Prokopová skutečně v rámci svých možností, čehož výsledkem bylo 35 zahraných úderů, které ji vynesly na celkovou patnáctou příčku. „Jsem ráda, že jsem dokázala cíl splnit, i když stačilo skutečně jen málo, abych se dostala do vytoužené desítky, na kterou mi chyběl výsledek o osm úderů lepší.“

Výkon 35 úderů pak jen potvrdil celkovou sedmou příčku Marka Špidry. „Myslím, že se co do umístění nemusíme v této konkurenci za nic stydět, i když některé okruhy jsme mohli zahrát o pár úderů lépe. Jak jsem ale už řekl, hřiště byla velice náročná a výpadkům se nevyvaroval absolutně nikdo.“

Z výsledků: kategorie Open – 1. Karsten Hein (Německo) 235, 2. Jouni Valkjarvi (Finsko) 236, 3. Tim Davies (Velká Británie) 240, 4. Hans Olofsson (Švédsko) 243, 5. Torgny Kjellstrom (Švédsko) 245 – všichni po sedmi okruzích, 7. Marek Špidra 217, 15. Olivia Prokopová 236 – oba po šesti okruzích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *