Budapešťské stříbro pro Prokopovou

Druhý květnový víkend přinesl pro český národní výběr juniorských minigolfistů dvě stříbrné medaile z Poháru národů (Youth Nations Cup), který se každoročně koná tři měsíce před mistrovstvím světa. Tentokrát druhý nejprestižnější podnik na takzvaně evropských površích (eternit, filc, beton) hostila maďarská Budapešť.

„Pro všechny účastníky slouží Nations Cup jako příprava na srpnový šampionát. Hlavním cílem je poznat hřiště, pokud možno si udělat nejlepší obrázek o systémech i o atmosféře samotné,“ vítá nás reprezentační trenér Milan Lipmann a pokračuje. „Vyzkoušeli jsme co nejvíce herních variant, abychom měli dostatečné podklady pro práci na šampionátu. Nasbírali jsme spousta poznatků o materiálu. Vím, na čem v létě budeme muset zapracovat, vím, co z materiálů ještě z Čech přivézt. Bez Nations Cupu se na mistrovství světa uspět nedá.“

Český výběr, který nastoupil v sestavě Simona Handlová, Jana Nakládalová, Michal Stančík, Vít Škaloud, měl tentokrát do kvalifikační skupiny „B“ nalosovány soupeře z Německa, Finska, Maďarska a druhý rakouský celek. Po osmi okruzích (čtyři na eternitu a čtyři na filcu) bylo jasné, že Češi svoji skupinu se šestibodovým náskokem vyhráli a v semifinále narazí na první rakouský výběr. V prvním semifinále porazil německý výběr Švédsko o pouhý jeden úder, Češi si o pět úderů poradili s Rakušany. Finálový souboj byl dramatický ještě v polovině, kdy česká reprezentace na Německem vedla o čtyři údery. Poté ale nedokázala eliminovat tlak svých západních soupeřů, kterým o dvanáct úderů nakonec podlehla.

Mimo tým mělo Česko v soutěži i dalšího zástupce. Byla jím Olivia Prokopová (Putt-golf club CONDOR), jež startovala v kategorii žákyň do patnácti let, ve které vybojovala stříbrnou medaili. „I když zde startovala v kategorii jednotlivců, dokonale zapadla do týmu. Co se týká umístění, cíl splnila. Je na stupních vítězů a s tímto cílem jsme sem odjížděli. Chtěli jsme, aby i ona dokázala, že v této žákovské kategorii vždy Česko nějakého kvalitního zástupce má. Olivia ukázala, že když bude víc pracovat na těchto površích, kterým se prioritně nevěnuje, tak je v ní obrovský potenciál. Jsem s ní maximálně spokojený. Před odjezdem jsem měl dokonce i určité obavy, protože jsem netušil, jak zapadne do systému družstva. To se splnilo nad očekávání. Zapadla výborně, stala se okamžitě plnohodnotným členem týmu. Na Olivii je vidět, že má v krvi jiné povrchy, ale při dobré práci a při dobré přípravě si myslím, že dokáže zahrát a předvést ještě lepší výkony, než předvedla nyní, protože už i zde se ukazovalo, že na kvalitní výsledky má. Je potřeba je ustálit a poněkud zmenšit ty její výkyvy , které tam zatím ještě bohužel jsou. To vidím stále čistě jako otázku pořádné přípravy v období červen, červenec, srpen těsně před šampionátem. Ale určitě herní potenciál je v ní velký,“ uvedl k výkonům Olivie Prokopové trenér Lipmann. „Vůbec se sebou nejsem spokojená. Měla jsem hrozné výkyvy ve výkonnosti. Musím na těchto površích ještě moc a moc zapracovat. Na druhou stranu to zde pro mne znamenalo další novou zkušenost, ze které mohu v budoucnu těžit,“ nezakrývala rozpaky Olivia Prokopová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *