Setkání adventure-golfových mistrů

V neděli se v kladenském Sport hotelu Sletiště sešli po několika letech k přátelskému více než dvouhodinovému posezení dva v současné době nejúspěšnější čeští hráči dvou adventure-golfových variant. Dvaadvacetiletá Olivia Prokopová z rakovnického PGC JM20, jež se věnuje americké variantě adventure golfu, které v letošním roce opět na světové scéně kraluje, a třiačtyřicetiletý Daniel Vlček z Adventure golfu Horní Bezděkov, který patří již tři sezóny ke světové špičce ve variantě evropské, v níž v loňském roce získal stříbro na WAGM.

Setkání adventure-golfových mistrů

Přestože se obě varianty v mnohém liší, našli oba hráči mnoho styčných bodů, ale hovořili zejména o letošní pro oba tolik úspěšné sezóně. „Jelikož jsem se až do roku 2009 věnovala i evropské variantě, která se tou dobou hrála převážně ve Velké Británii, hodně jsem o ní věděla, i když se určitá pravidla za ta léta změnila. Dan se zase až do roku 2013 věnoval mojí variantě, kterou jsme v tuzemsku společně rozjížděli, takže dobře věděl, o čem je řeč. Nakonec jsme se ale oba naprosto shodli, že už bychom na druhou variantu nepřesedlali a ani netříštili síly tím, že bychom hráli obě. Já osobně se ale ráda přijedu na jaře příštího roku do Horního Bezděkova podívat na World Adventure Golf Masters, které je hráno právě dle takzvaně evropských pravidel. Potkám zde spoustu přátel z celého světa a vím, že šampionát bude uspořádán na vysoké úrovni,“ uvedla Olivia Prokopová.

Pro méně zasvěcené přibližme, že obě varianty AG se liší zejména v tom, že ta americká se hraje výhradně s jedním golfovým míčkem, který je striktně předepsán pro všechny hráče stejný, kdežto evropská s míčky minigolfovými, jichž jsou k dispozici tisíce různých druhů a každý hráč si může pro každou jamku vybrat konkrétní typ dle rychlosti odskoku a podobně.   Rozdílné jsou i používané hole, kdy hráči americké varianty používají výhradně golfové puttery, kdežto hráči varianty evropské hole minigolfové s gumou na patce.

Tři značné rozdílnosti lze nalézt i ve výkladu pravidel, kdy evropská varianta například nepamatuje na udělení trestné rány (penalty) při zahrání míčku do outu, kdežto při variantě americké je toto trestáno jednou trestnou ranou. Stejně tak je postupováno i při zahrání míčku do vodní překážky či „úmyslném“ zahrání míčku do outu.

„Výsledky dosažené na stejném hřišti se všemi těmito rozdíly jsou tedy víceméně neporovnatelné, ale to nám nikterak nebrání v tom, abychom našli společnou řeč, mohli nadále spolupracovat a v klidu vedle sebe fungovat,“ uvedli závěrem unisono Olivia Prokopová a Daniel Vlček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *